11a Mostra d’Emprenedors de Girona – 2022

Tensor Medical, spin off de la Universitat de Girona i de l’Hospital Vall d’Hebron que amb intel·ligència artificial millora la qualitat de vida dels pacients amb esclerosi múltiple, ha estat el projecte guanyador de l’11a edició de la Mostra d’Emprenedors de Girona, en un acte organitzat per l’Assessoria Codina i el seu servei d’estratègia digital ElGiroscopi. Als premis hi han optat quatre projectes de nova creació a les comarques gironines i el guanyador ha competit amb Naüma Cosmètics, Myoo i Yurta.cat. La Mostra d’Emprenedors de Girona s’havia celebrat per últim cop el 2019 i va repartir un total de 3.000 euros en premis. L’acte, celebrat ahir al vespre al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona amb l’assistència de l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, també va comptar amb les ponències de Carles Serra (sobre prejudicis en ciberseguretat) i de Sergi Font (sobre el projecte educatiu Les Voltes Educa). 

Tensor Medical és un spin off (iniciativa empresarial promoguda per membres de la comunitat universitària) de la Universitat de Girona i de l’Institut d’Investigació de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Està especialitzada en el diagnòstic i la monitorització de malalties neurodegeneratives mitjançant la intel·ligència artificial. Actualment, estan desenvolupant una plataforma de programari que millora de forma molt significativa la resposta terapèutica dels pacients amb esclerosi múltiple, ajudant-los a millorar la seva qualitat de vida. 

Després de les ponències i de les presentacions, els assistents van fer networking per millorar els lligams entre empresaris consolidats i emprenedors de la zona. La proposta guanyadora es va decidir amb els vots dels assistents. 

Els altres tres projectes finalistes Naüma Cosmètics ha estat fundada aquest any per Marta Tresserra. Ofereix productes de cosmètica totalment natural, d’alta qualitat, entre els quals destaquen els olis vegetals. Estan compromesos amb el medi ambient (utilitzen envasos 100% reciclables) i en la responsabilitat social (col·laboren amb les cooperatives de dones berbers). 

 Myoo, empresa fundada per Llorenç Bové i Llorenç Juanola, es dedica a recollir i analitzar grans dades de l’activitat esportiva a través d’una aplicació. És un assistent personal d’entrenament que ajuda a la preparació de reptes esportius i saludables i que fa recomanacions a través de les dades recollides i tractades amb intel·ligència artificial.  Myoo certifica els resultats amb NFT (actius digitals certificats mitjançant la tecnologia blockchain i que són únics i intercanviables). 

Yurta.cat és una empresa dedicada a la creació de yurtes, construccions de forma circular originàries de l’Àsia Central i fetes amb fusta i tela. Les yurtes de la companyia gironina són diàfanes, multifuncionals i desmuntables. Yurta.cat ha modernitzat aquest tipus de construccions, adequant-les al clima local i pensant en les necessitats occidentals actuals, sense oblidar valors com la qualitat, la sostenibilitat i el baix impacte mediambiental. 

Carles Serra va tractar, a la seva ponència, sobre els prejudicis i altres factors entorn a la percepció del risc real davant del ciberdelicte i mesures per defensar-se dels ciberatacs. Sergi Font va parlar sobre Les Voltes Educa, un espai de trobada i formació per a millorar l’educació mitjançant cursos, activitats, conferències i debats i que treballa activament per promoure i normalitzar l’ús social de la llengua catalana en el context educatiu. 

Sobre La Mostra d’Emprenedors Al llarg de les 11 edicions, la Mostra d’Emprenedors ha permès descobrir la creativitat i l’empenta del teixit econòmic gironí. Els premis van néixer amb l’objectiu de donar a conèixer projectes innovadors i que tinguin alguna vinculació directa amb el territori gironí. S’hi poden presentar les empreses i/o emprenedors que faci menys de cinc anys que hagin començat a desenvolupar el seu projecte. Entre les candidatures rebudes se seleccionen les més atractives i innovadores, valorant criteris amb valor afegit com la creativitat, l’impacte social, medioambiental o la viabilitat del projecte. En l’anterior edició, va ser premiada per votació popular el projecte de lavabos ecològics d’Adrià Giner (Ekko WC). Altres guanyadors d’edicions anteriors han estat MJN Neuroserveis, que treballen en un dispositiu per detectar crisis epilèptiques; Nordic Walking, Llagurt, Wikiloc, iloftyou o Codiwise, entre altres.